• Αξιοθέατα

  Είτε για πολυήμερες διακοπές, είτε για αποδράσεις Σαββατοκύριακου, η Βόρεια Εύβοια είναι ο αγαπημένος μας προορισμός γιατί πολύ απλά τα έχει όλα!

  Ο Ταύρος των Ωρεών

  Ο Ταύρος των Ωρεών βρέθηκε τον Αύγουστο του 1965, στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια εργασιών επέκτασης του λιμανιού. Η τοποθέτηση του στο βάθρο ολοκληρώθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1966. Σήμερα εκτίθεται στην πλήρως ανακαινισμένη πλατεία του Ταύρου, στον παραλιακό δρόμο των Ωρεών.

  Πρόκειται για ένα ολόγλυφο ανάθημα φυσικού μεγέθους που παριστάνει ταύρο σε στάση επίθεσης. Είναι κατασκευασμένος από λευκό πεντελικό μάρμαρο και ζυγίζει περίπου 4,8 τόνους. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο και βάρος γλυπτά που έχουν βρεθεί στον ελλαδικό χώρο. Ο αρχαίος γλύπτης επεξεργάστηκε έναν αρχικό όγκο μαρμάρου περίπου 8 τόνων. Οι διαστάσεις του γλυπτού είναι 3,20μ. μήκος, σωζόμενο ύψος 1,30μ. και πλάτος 0,75μ. Οι διαστάσεις του βάθρου είναι 3,20μ. μήκος, 1,30μ. ύψος και 1,15μ. πλάτος.
  Η πίσω αθέατη πλευρά του ταύρου είναι ημίεργη. Το γλυπτό σώζεται σχεδόν ακέραιο, με εξαίρεση τα ένθετα κέρατα (που ήταν κατασκευασμένα από άλλο υλικό, πιθανότατα από μάρμαρο άλλου χρώματος), τμήμα της ουράς και τα πόδια, τα οποία έχουν σπάσει από τον μηρό και κάτω, προφανώς γιατί δεν είχαν την ίδια αντοχή με το συμπαγές υπόλοιπο σώμα, κατά την πτώση του στη θάλασσα. Τα μέλη αυτά δεν έχουν βρεθεί.

  Ο Ταύρος είχε αποδοθεί με εξαιρετική φυσικότητα και ζωντάνια. Πρόκειται για δημιούργημα σπουδαίου καλλιτέχνη. Η κατασκευή του χρονολογείται στον 4ο π.Χ. αιώνα και κατά πάσα πιθανότητα κατασκευάστηκε σε κάποιο αττικό εργαστήριο και έπειτα μεταφέρθηκε στους Ωρεούς.
  Ενδεχομένως, ήταν ανάθημα σε ιερό ή ίσως κοσμούσε κάποιο ταφικό μνημείο ενός επιφανούς πολίτη των Ωρεών. Μια τρίτη εκδοχή είναι ότι υπήρξε το σύμβολο της αρχαίας πόλης ή αποτελούσε αφιέρωμα στην ίδρυση της Ευβοϊκής συμπολιτείας, σύμβολο ολόκληρης της Εύβοιας, εκπρόσωπο της τέχνης και της δύναμης του νησιού.

  Για την εκτεταμένη πληροφόρησή σας σχετικά με το σημαντικό αυτό έργο της αρχαιότητας, που κοσμεί την περιοχή μας και αποτελεί σύμβολο της πόλης μας, σας παραπέμπουμε στις παρουσιάσεις των ομιλητών κ. Σταμούλου Αθανάσιου και Prof. Dr. Goette Hans Rupprecht, από την ημερίδα με θέμα "Ο αρχαίος κόσμος της Βόρειας Εύβοιας και η επιρροή του στον 21ο αιώνα", μια συνδιοργάνωση της ΙΑ` Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και του Πολιτιστικού & Εξωραϊστικού Συλλόγου Ωρεών, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου 2014, στα Λουτρά Αιδηψού.

  Βίντεο 1 και Βίντεο 2

  Φωτογραφία

  Λιμάνι Ωρεών

  Το λιμάνι των Ωρεών είναι το δεύτερο πιο οργανωμένο λιμάνι της Εύβοιας, μετά από αυτό της Χαλκίδας, και αποτελεί ασφαλή σταθμό για εκατοντάδες αλιευτικά, ιστιοπλοϊκά και ιδιωτικά γιοτ. Το τουριστικό αγκυροβόλιο παρέχει με χρέωση ελλιμενισμό, νερό και ρεύμα στα σκάφη.

  Το λιμάνι των Ωρεών, χώρος ζωντανός και φιλόξενος, αγαπημένο στέκι ντόπιων και επισκεπτών, υποδέχεται ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις, κυρίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, στις οποίες συμμετέχει πλήθος κόσμου.

  Φωτογραφία

  Πεζόδρομος Ωρεών

  Σημείο αναφοράς στο λιμάνι των Ωρεών, εδώ και δεκαετίες, είναι ο πεζόδρομος όπου κάτοικοι της περιοχής και επισκέπτες, εκτός από τη βόλτα τους, απολαμβάνουν φαγητό, καφέ, γλυκό ή ποτό κυριολεκτικά δίπλα στη θάλασσα, καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους.

  Στα πασίγνωστα τσιπουράδικα-μεζεδοπωλεία των Ωρεών θα βρείτε ντόπιο τσίπουρο, κρασί και φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες, μαζί με αμέτρητες άλλες γευστικές επιλογές. Στα πολυάριθμα καταστήματα περιλαμβάνονται σουβλατζίδικα, ταβέρνες, fast-food, πιτσαρία, καφετέριες, ζαχαροπλαστείο, πρατήριο αρτοσκευασμάτων, κρεοπωλείο αλλά και κατάστημα με είδη θαλάσσης και δώρων.

  Ένα μοναδικό συνονθύλευμα γεύσεων, ήχων, εικόνων με ελαφρύ άρωμα θαλασσινού ιωδίου και τσικνίσματος!

  Φωτογραφία

  Λόφος Κάστρου Ωρεών

  Στον λόφο των Ωρεών, περίπου 1 χλμ από το λιμάνι, βρίσκονται τα ερείπια του κάστρου. Ο μύθος λέει πως ο λόφος είναι τεχνητός, κατασκευασμένος από χιλιάδες ανθρώπους που για πολλά χρόνια κουβαλούσαν χώμα στην περιοχή. Επίσης, γίνεται λόγος για μυστικές εισόδους και υπόγειες σήραγγες που οδηγούν σε εξόδους που βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακριά.

  Το κάστρο χτίστηκε πάνω στα τείχη της κλασικής ακρόπολης. Επισκευάστηκε κατά την βυζαντινή περίοδο, πιθανόν την εποχή των Κομνηνών (12ος αιώνας) κατά την οποία παρατηρείται μεγάλη προσπάθεια για ενίσχυση των οχυρώσεων σε κομβικά θαλάσσια σημεία της ανατολικής μεσογείου. Τα περισσότερα εμφανή σημερινά κατάλοιπα ανήκουν στην περίοδο της φραγκοκρατίας, ενώ χρησιμοποιήθηκε και από τους Οθωμανούς. Η είσοδος του κάστρου βρισκόταν στην ΝΔ γωνία. Στη νότια πλευρά σώζονται υπέργεια μεσαιωνικά ερείπια με εμφανή τα κατάλοιπα δυο τετράπλευρων πύργων. Το 1275 ο ιππότης Λικάριος το χρησιμοποίησε σαν προπύργιο των επαναστατικών του κινήσεων κατά των Φράγκων.

  Σήμερα ο επισκέπτης δεν έχει πολλά να δει αφού τα τείχη αποτέλεσαν πηγή οικοδομικού υλικού για εκατοντάδες χρόνια και πλέον σώζονται μόνο τμηματικά κομμάτια οχύρωσης μέγιστου ύψους 2,5 μέτρων. Ακόμα και έτσι, η μοναδική θέα που προσφέρει ο λόφος στη πόλη και τον δίαυλο των Ωρεών είναι ένας λόγος να τον επισκεφτείτε.

  Φωτογραφία

  Εκκλησία του Αγίου Βασιλείου

  Νοτιοδυτικά του κάστρου και στο άμεσο περιβάλλον του, βρίσκεται η μονόχωρη, με νεώτερες επεμβάσεις, μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Βασιλείου. Η ανασκαφή του 1954 έφερε στο φως ένα ναΰδριο με τοιχογραφίες σημαντικά αλλοιωμένες, μαρμάρινους κίονες, βυζαντινούς σταυρούς, μια μονολιθική τράπεζα, λείψανα, κοσμήματα, τμήμα λευκού βράχου με μια ανθρώπινη πατημασιά και μια μεγάλη λάρνακα "κοινού τάφου επτά τεθνεώτων" η οποία περιείχε χριστιανικά πήλινα αντικείμενα, ένα δαχτυλίδι και μερικά δοχεία. Επίσης, βρέθηκε και μια φθαρμένη πήλινη εικόνα στην οποία σώζεται τμήμα φωτοστέφανου και προσώπου.

  Φωτογραφία

  Εκκλησία Αγίου Νικολάου

  Φωτογραφία

  Παραλία Τσοκαΐτη

  Σε απόσταση μόλις 3 χλμ από τους Ωρεούς βρίσκεται μια παραλία αρκετών χιλιομέτρων με ψιλή άμμο και καταγάλανα καθαρά νερά για τους λάτρεις της ηρεμίας. Μέχρι πριν δύο χρόνια υπήρξε πόλος έλξης κυρίως της νεολαίας, καθώς λειτουργούσαν στην περιοχή καντίνες - beach bar με ομπρέλες και ξαπλώστρες. Σήμερα, παρόλο που η παραλία είναι πιο ήσυχη εξακολουθεί να είναι αγαπημένος προορισμός όλων.

  Φωτογραφία

  Μικρό & Μεγάλο Λιβάρι

  Το Μικρό και το Μεγάλο Λιβάρι είναι δύο αβαθείς παράκτιες λιμνοθάλασσες, 3 περίπου χιλιόμετρα μακριά από τους Ωρεούς, με έντονο ορνιθολογικό ενδιαφέρον καθώς η παρουσία προϋδάτινων ή υδρόβιων πτηνών που τείνουν να εξαφανιστούν στην Ελλάδα είναι σημαντική. Εδώ βρίσκουν τροφή και ξεκούραση πουλιά, αρκετά από τα οποία είναι σπάνια, την εποχή της αποδημίας, όπως πάπιες, βουβόκυκνοι, αργυροτσικνιάδες, χουλιαρομύτες, χαλκόκοτες, φλαμίνγκο, πολλά είδη ερπετών και βίδρες.
  Η επιφάνεια του υδροβιότοπου καλύπτεται σε πολλά σημεία από ελόβια βλάστηση, όπως καλάμια, βούρλα και νούφαρα, ενώ στις όχθες υπάρχουν πόες, θάμνοι και καλλιέργειες. Έχει έκταση 1.000 στρ., από τα οποία τα 700 είναι υφάλμυρα και τα 300 βαλτώδης γη. Οι δύο λιμνοθάλασσες μαζί με το Δέλτα του ποταμού Ξηριά και το Υδροχαρές Δάσος Αγίου Νικολάου έχουν συμπεριληφθεί στον Εθνικό Κατάλογο Προτεινόμενων Περιοχών για ένταξη στο Δίκτυο "Natura 2000" και υπάγονται σε καθεστώς ειδικής προστασίας.

  Φωτογραφία

  Νησιώτισσα

  Τρία χιλιόμετρα δυτικά των Ωρεών συναντάμε μια πανέμορφη φυσική παραλία, τη Νησιώτισσα, που αποτελεί πόλο έλξης πολλών επισκεπτών.

  Σε απόσταση λίγων μέτρων από την ακρογιαλιά υπάρχει η βραχονησίδα «Μοναστήρι» που μοιάζει τόσο γραφική και συμπληρώνει ιδανικά το κάδρο του τοπίου. Πάνω της βρίσκονται τα ερείπια ενός μεσαιωνικού κτίσματος η χρήση του οποίου δεν είναι ακριβώς γνωστή. Χρονολογείται την εποχή της Φραγκοκρατίας, τον 13ο ή τον 14ο αιώνα. Πιθανόν να ήταν βίγλα, αλλά δεν αποκλείεται να πρόκειται για φράγκικο εκκλησάκι ή να ήταν απλά ένας μύλος. Ο Αυστριακός αρχαιολόγος και έγκυρος μελετητής των οχυρώσεων της Εύβοιας Johannes Koder (1973) θεωρεί ότι πρόκειται για εκκλησία χτισμένη σε δύο διαφορετικές περιόδους.

  Η παραλία της Νησιώτισσας, τα τελευταία χρόνια, έχει μετατραπεί σε έναν ιδιαίτερο χώρο εκδηλώσεων, καθώς εκεί διοργανώνονται μεγάλες καλοκαιρινές συναυλίες, δίπλα στο κύμα, που παρακολουθεί πλήθος κόσμου.

  Φωτογραφία

  Λαογραφικό Μουσείο Αγίου

  Στον Άγιο, ένα ημιορεινό χωριό χτισμένο στις παρυφές του όρους Τελέθριο, 10 χιλιόμετρα μακριά από τους Ωρεούς, υπάρχει ένα εντυπωσιακό αξιοθέατο. Η ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης των στοιχείων της κληρονομιάς μας που χανόταν ραγδαία έδωσαν το ερέθισμα στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Αγίου να ιδρύσει ένα μοναδικό Λαογραφικό Μουσείο που αποτελεί στολίδι για την ευρύτερη περιοχή. Το μουσείο ιδρύθηκε το 2006 και μετά από πολύχρονες προσπάθειες εγκαινιάστηκε το 2013.

  Η συλλογή αριθμεί 1000 περίπου αντικείμενα, ενώ δίνεται η σπάνια ευκαιρία στους επισκέπτες να περιεργαστούν σημαντικό μέρος των εκθεμάτων. Οι θεματικές ενότητες που αναπτύσσονται σε τρεις χώρους, υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο, αφορούν το παλιό νοικοκυριό με όλα τα οικιακά σκεύη και έπιπλα, τα επαγγέλματα, την αγροτική και ποιμενική ζωή, την ενδυμασία, την υφαντική, τα αγροτικά εργαλεία, το φωτογραφικό υλικό κ.λ.π. Μέσα από την ξενάγηση στους χώρους του μουσείου ο επισκέπτης προσεγγίζει βιωματικά όλες τις ενότητες, ενώ τα παιδιά γνωρίζουν την πολιτιστική κληρονομιά και αποκτώντας σεβασμό προς αυτήν ευαισθητοποιούνται για την ανάδειξη και προβολή της.

  Περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 6939386620 και 6943985241

  Φωτογραφία

  Θερμές Πηγές Αιδηψού

  Φωτογραφία

  Αρχαιολογική συλλογή Αιδηψού

  Η Αρχαιολογική Συλλογή Λουτρών Αιδηψού στεγάζεται από το 1987 στο νέο υδροθεραπευτήριο της πόλης, ιδιοκτησία του ΕΟΤ, που γειτνιάζει με το παλαιό υδροθεραπευτήριο «Άγιοι Ανάργυροι», στην παραλιακή οδό της λουτρόπολης. Η μικρή έκθεση των αρχαίων αντικειμένων φιλοξενείται σε αίθουσα του πρώτου ορόφου του κτιρίου, ενώ τα ογκώδη γλυπτά, ανάγλυφα, βάθρα κλπ παρουσιάζονται στο χώρο υποδοχής στο ισόγειο αλλά και στον εξωτερικό χώρο της κεντρικής εισόδου. Όλα τα αντικείμενα προέρχονται είτε από ανασκαφές σωστικού χαρακτήρα στην Αιδηψό, είτε από παραδόσεις ιδιωτών ή περισυλλογές και αφηγούνται την ιστορία της Αιδηψού ή Λιψού, που ήταν γνωστή και κατά την αρχαιότητα λόγω των ιαματικών της πηγών, με αποτέλεσμα να την επισκέπτονται σημαντικά πρόσωπα της εποχής.

  Πληροφορίες: 2226022991

  Φωτογραφία

  Σπηλιά του Σύλλα

  Ένα από τα σωζόμενα ευρήματα της ρωμαϊκής περιόδου είναι τα λουτρά στη "Σπηλιά του Σύλλα", η οποία βρίσκεται πίσω από το υδροθεραπευτήριο του ΕΟΤ, κοντά στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στα Λουτρά Αιδηψού.

  Η "σπηλιά" του Σύλλα είναι ένα μικρό οικοδόμημα με τρούλο. Ολόκληρο το κτίσμα έχει καλυφθεί από τις αποθέσεις των θειούχων υδάτων που αναβλύζουν στην περιοχή και δίνει την εντύπωση ότι πρόκειται για είσοδο σπηλιάς. Στην είσοδο της "σπηλιάς" βρίσκονται δύο ογκώδη βάθρα αγαλμάτων με επιγραφές προς τιμήν των Ρωμαίων αυτοκρατόρων Ανδριανού και Σεπτίμιου Σεβήρου αφιερωμένες από τον δήμο Ιστιαίας. Το πρώτο φέρει και μεταγενέστερη επιγραφή προς τιμήν του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου του Βυζαντίου. Η "σπηλιά" συνδέθηκε με το Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα, ο οποίος επισκεπτόταν τα λουτρά για θεραπεία.

  Φωτογραφία

  Το Κύμα

  Φωτογραφία

  Οινοποιείο Βρυνιώτη

  Για εσάς που θέλετε να διευρύνετε τις γνώσεις σας σχετικά με το κρασί και τις ευεργετικές ιδιότητές του, να ανακαλύψετε τον πλούτο των γεύσεων και αρωμάτων του, να μάθετε την παραδοσιακή τέχνη της παραγωγής του, μια περιήγηση στο επισκέψιμο οινοποιείο Βρυνιώτη επιβάλλεται.

  Το οινοποιείο Βρυνιώτη βρίσκεται στο χωριό Γιάλτρα, 24 περίπου χιλιόμετρα από τους Ωρεούς και 14 από την Αιδηψό. Είναι ανοιχτό για επισκέψεις όλες τις ημέρες του έτους και η θέα που προσφέρει είναι συγκλονιστική. Η ξενάγηση ακολουθεί μια μοναδική διαδρομή μέσα στον αμπελώνα, στο παλαιό πέτρινο πατητήρι με την παραδοσιακή υπόγεια δεξαμενή ζύμωσης, στους χώρους του οινοποιείου, στην υπόγεια κάβα των ξύλινων βαρελιών και καταλήγει στον χώρο γευσιγνωσίας, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει. αλλά και να προμηθευτεί το κρασί της αρεσκείας του.

  Ανοιχτά καθημερινά από 12:00 έως 15:00 και από 18:00 έως 21:00
  Κρατήσεις και πληροφορίες: 6944694082 & 2226032429

  Φωτογραφία

  Λιχαδονήσια

  Σύμφωνα με τον γεωγράφο και ιστορικό Στράβωνα, τα Λιχαδονήσια πήραν το όνομά τους από τον κήρυκα Λίχα, ο οποίος παρέδωσε στον Ηρακλή έναν δηλητηριασμένο χιτώνα κατ`εντολή της συζύγου του Διηάνειρας που πίστευε πως ο Ηρακλής την απατά. Ο Ηρακλής, ενοχοποιώντας τον Λίχα ως φορέα του θανατηφόρου χιτώνα, τον εκσφενδόνισε στον Ευβοϊκό Κόλπο. Τα κομμάτια του σκορπίστηκαν γύρω από το ακρωτήρι Κήναιο και ο Ποσειδώνας τα μεταμόρφωσε σε μικρά νησάκια. Εντούτοις, η σύνδεση αυτή είναι μάλλον μεταγενέστερη και πλάστηκε εκ των υστέρων μόνο και μόνο για την ετυμολόγηση του ονόματος των νησίδων.

  Στην πραγματικότητα, το σύμπλεγμα των επτά νησιών, είναι δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας και αποτελεί έναν ενιαίο ηφαιστειακό σχηματισμό.
  Τα Λιχαδονήσια βρίσκονται στην βορειοδυτική πλευρά της Εύβοιας, ανάμεσα στον Μαλιακό και τον Βόρειο Ευβοϊκό κόλπο, στην προέκταση του αρχαίου ακρωτηρίου Κήναιο, ακριβώς απέναντι από τον οικισμό του Κάβου Λιχάδας, σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων από τους Ωρεούς.

  Πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά, χρυσή άμμος και απίστευτης ομορφιάς κατάφυτο τοπίο συνθέτουν μια άκρως εξωτική εικόνα, γι`αυτό και αποτελούν ιδανικό προορισμό για μονοήμερες θαλάσσιες εκδρομές και εξερευνήσεις.

  Στη Μονολιά, το μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος, υπάρχει ένας μικρός όρμος που χρησιμεύει ως φυσικό λιμάνι. Στη μικρή, αλλά πολύ δημοφιλή, παραλία του υπάρχουν ομπρέλες με ξαπλώστρες και καντίνα για καφέ και φαγητό, Επίσης, μπορείτε να δείτε ερείπια τειχών, θεμέλια σπιτιών και ερείπια χριστιανικής εκκλησίας στο βυθό της θάλασσας.
  Στη Μεγάλη Στρογγυλή, που πάνω της δεσπόζει ο Φάρος, σώζονται λείψανα ρωμαϊκού υδραγωγείου, σημάδι ότι κατοικούταν από την αρχαιότητα. Στη βορειοανατολική ακτή βρίσκεται ο ερειπωμένος ναός του Αγίου Γρηγορίου. Σώζεται η κόγχη του Ιερού και ο οχυρωματικός περίβολος που φτάνει το 1,5 μέτρο. Κοντά βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.
  Για τους λάτρεις της κατάδυσης προτείνονται το ναυάγιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένα τσιμεντόπλοιο 25 μέτρων προσαραγμένο στον αμμώδη βυθό μόλις στα 6 μέτρα βάθος, το Ασπρο Στρογγύλης με την πλούσια υποβρύχια πολύχρωμη χλωρίδα, η Σκάλα με τον ενδιαφέροντα βυθό στα 30 μέτρα, η Βίνα και η Βίγλα, που απαιτούν μεγαλύτερη εμπειρία.

  Φωτογραφία

  Φάρος Βασιλίνας

  Στα βόρεια της Εύβοιας, περίπου 15 χλμ. από το κοντινότερο χωριό που είναι ο Άγιος Γεώργιος Λιχάδας. μετά τον Κάβο, συναντάμε τον Φάρο της Βασιλίνας, στο ομώνυμο ακρωτήρι.

  Ο λιθόκτιστος Φάρος της Βασιλίνας με τον τετράγωνο πύργο ύψους 8μ. και την ισόγεια κατοικία λειτούργησε για πρώτη φορά το 1892, με πηγή ενέργειας το πετρέλαιο. Κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου Πολέμου παρέμεινε κλειστός και στα πλαίσια ανασυγκρότησης του Φαρικού Δικτύου, επαναλειτούργησε το 1945 με πηγή ενέργειας και πάλι το πετρέλαιο. Το 1982 ο φάρος ηλεκτροδοτήθηκε ως επιτηρούμενος ηλεκτρικός, ενώ το 1991 έγινε πλήρης αυτοματοποίησή του.

  Ο δρόμος έως την παραλία του Κάβου είναι άσφαλτος. Στη συνέχεια υπάρχει χωματόδρομος (σε κακή κατάσταση), για περίπου 2 χλμ., μέχρι την είσοδο του φάρου. Η παραλία είναι αμμώδης αλλά δεν είναι κατάλληλη για μπάνιο λόγω των ισχυρών ρευμάτων και του κυματισμού που προκαλούν τα πλοία της γραμμής.

  Φωτογραφία

  Μονή Αγίου Γεωργίου

  Στην ΝΔ πλευρά του όρους Τελέθριον και σε απόσταση 7 χλμ. από τα Ήλια και 30 από τους Ωρεούς, βρίσκεται το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου σε υψόμετρο τετρακοσίων μέτρων, χτισμένο σε μαγευτική τοποθεσία. Η θέα από το δρόμο είναι πανοραμική – από ψηλά τα Ήλια φαίνονται σαν ζωγραφιά. Πρόκειται για παλαιά μονή του 15ου αιώνα θαυμάσια ανακαινισμένη, με εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο, πολλά κειμήλια που διασώθηκαν από βαρβαρικές επιδρομές, και άγια λείψανα. Κατά την παράδοση, η κατακόμβη του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου υποκάτω της μονής, προϋπήρχε του μοναστηριού και ανακαλύφθηκε έπειτα από όραμα πιστού βοσκού της γύρω περιοχής μαζί με θαυματουργή εικόνα του Αγίου Ιωάννου.

  Σήμερα υπάρχει εικόνα του Προδρόμου στο περίτεχνα σκαλισμένο τέμπλο. Η κατακόμβη ονομάζεται και «Εύρεση», διότι εκεί βρέθηκε θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Κατά την Τουρκοκρατία το ιερό αυτό μέρος που πρόσφερε μεγάλες υπηρεσίες στο υποδουλωμένο Γένος, καταστράφηκε τρεις φορές.
  Στη βόρεια πλευρά της μονής βρέθηκαν λείψανα παλαιού τείχους, που μαρτυρούν την ύπαρξη παλαιού πύργου. Το περίτεχνο τέμπλο, το μοναδικό ξυλόγλυπτο σε όλη τη βόρεια Εύβοια, παρουσιάζει πλούσιο φυτικό και ζωικό διάκοσμο, και στις «ποδιές» αναπαριστώνται εικόνες της Π. Διαθήκης βυζαντινής τεχνοτροπίας, διαφόρων αγιογράφων. Πάνω από την Ωραία Πύλη, μια επιγραφή δηλώνει τα στοιχεία κατασκευής: «1834 Μηνί Ιουλίου διά συνδρομής μεν Ηγουμενεύοντος Σεραφείμ ιερομονάχου ΛΙΓΝΑΔΑ».

  Φωτογραφία

  Μονή Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου

  Σε απόσταση 5 χλμ. από τα Ήλια, στον δρόμο προς τις Ροβιές, στον παλιό οικισμό του Ταξιάρχη Ηλίων όπου υπήρχε το Μετόχι Ταξιαρχίας, βρίσκεται ένα νεότερο γυναικείο μοναστήρι αφιερωμένο στην οσία Ειρήνη τη Χρυσοβαλάντου, Πρόκειται για την πρώτη μονή της οσίας Ειρήνης με το νέο «Ιουλιανό» ημερολόγιο. Εκτός από την εσωτερική εκκλησία της Οσίας Ειρήνης, η μονή έχει και άλλα δύο εσωτερικά παρεκκλήσια: του Οσίου Ονουφρίου του ασκητού και του Αγίου Ιώβ του πολυάθλου. Τα εκκλησάκια αυτά, κοσμούνται με θαυμάσιες βυζαντινές αγιογραφίες. Στον ελαιώνα της μονής βρίσκεται ανακαινισμένη η παλιά εκκλησία του Ταξιάρχου Μιχαήλ, παλαιού μετοχίου της μονής Αγίου Γεωργίου Ηλίων.

  Χτισμένο πάνω σε μια καταπράσινη πλαγιά στους πρόποδες του όρους Τελέθριου, προσφέρει υπέροχη θέα στον Ευβοϊκό κόλπο. Κάτω από το μοναστήρι, στην παραλία, βρίσκονται οι παιδικές κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Χαλκίδας.

  Φωτογραφία

  Μονή Γαλατάκη

  Σε μία πραγματικά μαγευτική τοποθεσία, στις παρυφές του απόκρημνου όρους Κανδήλι και με εξαίσια θέα προς τον Ευβοϊκό, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λίμνη, βρίσκεται η αρχαιότερη μονή της Εύβοιας, η οποία μέχρι το 1946 ήταν ανδρώα, και μετέπειτα γυναικεία.

  Κατά την παράδοση, ως κτήτορας της Μονής φέρεται κάποιος πλοίαρχος καταγόμενος από τον Γαλατά της Κωνσταντινούπολης, εξ ου και η προσωνυμία «Γαλατάκη», ο οποίος γύρω στον 10ο αιώνα κινδυνεύοντας να καταποντιστεί από μια σφοδρή τρικυμία κοντά στο όρος Κανδήλι, επικαλέστηκε τη βοήθεια του Αγίου Νικολάου. Πράγματι, η θαλασσοταραχή κόπασε και ο «Γαλατάκης» προσορμίσθηκε στην ξηρά, αναλαμβάνοντας την οικοδόμηση Μονής προς τιμή του Αγ. Νικολάου. Βέβαια, αυτό δεν συμφωνεί με την άποψη που θέλει τη μονή να υπάρχει ήδη από τον 8ο αιώνα χτισμένη πάνω σε ερείπια προχριστιανικού αρχαιοελληνικού ναού του Ποσειδώνα.

  Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας στην Εύβοια (1204), η Μονή υπέστη καταστροφές από φανατικούς Παπικούς του Βονιφάτιου του Μομφερατικού. Εκτός όμως των πειρατικών επιθέσεων και πυρπολήσεων, η Μονή το 1470 υπέστη νέες καταστροφές από τους τούρκους κατακτητές. Τελικά, με τουρκικό φιρμάνι (1838) απαλλάχτηκε από τις τουρκικές ενοχλήσεις. Μετά την απελευθέρωση ευρωπαϊκή εταιρεία ανέλαβε την εκμετάλλευση του ορυχείου λευκολίθου της Μονής, κι’ έτσι δόθηκε μεγάλη οικονομική ώθηση σ’ αυτή. Από το 1950 η Μονή άρχισε να λειτουργεί και ως ορφανοτροφείο.

  Η Μονή Γαλατάκη διατηρεί σε άριστη κατάσταση τον αρχαίο της ναό, με τα ευδιάκριτα ξεχωρισμένα τρία μέρη (νάρθηκα, κυρίως ναό - «καθολικό» - και ιερό βήμα) και τις περίφημες τοιχογραφίες του, οι οποίες περατώθηκαν το 1567 με την οικονομική συμβολή του πλοίαρχου Φραγκίσκου Φραγκομουστακή, ο οποίος είχε κι’ αυτός διασωθεί θαυματουργικά από σφοδρή τρικυμία. Ο μεγάλος ναός της Μονής είναι βυζαντινού ρυθμού. και ανοικοδομήθηκε το 1557. Ο ευρύχωρος νάρθηκας, ογκώδης και βαρύς, προσκολλήθηκε αργότερα (17ο αι.) στο ναό.

  Στο κέντρο του μοναστηριού ξεχωρίζει ο τετράγωνος αμυντικός πύργος ο οποίος ανακατασκευάστηκε από τους μοναχούς στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πότε χτίστηκε αρχικά. Μπορεί να ήταν ενετικός, από τους δύο προηγούμενους αιώνες ή ακόμα παλιότερος από τότε που ιδρύθηκε η μονή. Ο πύργος προφανώς δέχθηκε και άλλες επεμβάσεις από τότε και σήμερα καλύπτεται από κεραμοσκεπή και φιλοξενεί το Αρχονταρίκι, τη βιβλιοθήκη του μοναστηριού καθώς και μια μικρή έκθεση κειμηλίων.

  Στη Μονή βρίσκεται μια εξαιρετικά πλούσια παρακαταθήκη ιερών λειψάνων, εικόνων, βιβλίων και χειρογράφων ανεκτίμητης αξίας. Το αρχείο και οι πνευματικοί θησαυροί που φυλάσσονται στην βιβλιοθήκη και στις κρύπτες της Μονής, ξετυλίγουν στον μελετητή τους, εικόνες και γεγονότα που κάνουν την φαντασία, τον θρύλο και την πραγματικότητα να ταυτίζονται και να δημιουργούν ένα ακόμη τεκμήριο για το ανεπανάληπτο μεγαλείο της πατρίδας μας.

  Επίσης, η Μονή διαθέτει και ένα παρεκκλήσιο επ’ ονόματι του Τιμίου Προδρόμου στη δεξιά πλευρά του νάρθηκα. Δίπλα στην είσοδο του παρεκκλησίου υπάρχει και μια κρύπτη με 18 σκαλιά.

  Φωτογραφία

  Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης

  Το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο Λίμνης ξεκίνησε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 1993, μετά την απλόχερη δωρεά προς το Δήμο της αείμνηστης Λιμνιώτισσας Αικατερίνης Ευαγγελινού Φλώκου (γόνου μεγάλης και ισχυρής ναυτικής οικογένειας), του νεοκλασικού της αρχοντικού. Το αρχοντικό αυτό κτισμένο γύρω στα 1880, δωρίθηκε με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία Μουσείου στη Λίμνη.

  Από την ίδρυση του το Μουσείο ως και σήμερα, προσέφερε τα μέγιστα στη διατήρηση και προβολή της ιστορίας, της λαογραφίας και της παράδοσης της Λίμνης και της περιοχής της.
  Πλήθος σημαντικών εκθεμάτων στολίζουν όλους τους χώρους στα δωμάτια του μουσείου (προθάλαμο, καθιστικό, υπνοδωμάτιο, σαλόνι, κτλ). Η φιλοσοφία του μουσείου είναι να δοθεί έμφαση και να παρουσιαστεί μέσα από ένα ανομοιογενές μωσαϊκό αντικειμένων απ’ ολόκληρη τη Μεσόγειο (και όχι μόνο), η ιδιομορφία και η ιδιαιτερότητα του καπετανόσπιτου, στοιχείο που διαφοροποιεί τα σπίτια των ναυτικών από τα λαϊκά αστικά σπίτια των στεριανών κατοίκων της γύρω ορεινής ζώνης. Πορτρέτα επιφανών Λιμνιωτών, παραδοσιακές φορεσιές, λαογραφικά αντικείμενα, παραδοσιακά είδη οικιακής χρήσης, έπιπλα μοναδικά, αντικείμενα ακριβά και υψηλοί επισκέπτες της εποχής (τέλη 19ου έως τα μισά 20ου αιώνα) συνυπάρχουν αντικειμενικά και ιδεατά, μαζί με την αείμνηστη δωρήτρια του μουσείου, σ’ αυτό το χώρο.

  Στην μεγαλύτερη αίθουσα του ισογείου φιλοξενείται και η αρχαιολογική συλλογή, που λειτουργεί με την εποπτεία της Εφορίας Αρχαιοτήτων Εύβοιας. Επί του δαπέδου εκτίθενται σημαντικά τμήματα ψηφιδωτών Ρωμαϊκής περιόδου και τους υπόλοιπους χώρους καταλαμβάνουν ευρήματα και μέλη παλαιοχριστιανικής περιόδου, επιτύμβια, μαρμάρινα μέρη και νομίσματα ρωμαϊκών, κλασικών και αρχαϊκών χρόνων καθώς και συστάδα αγγείων από τα Μυκηναϊκά και σε συνέχεια ως τα μεταγενέστερα χρόνια. Όλα τα ευρήματα και εκθέματα συνδέουν τη σημερινή τουριστική Λίμνη με ένα απώτερο – ένδοξο παρελθόν, από τις υπάρχουσες ονομαστές της αρχαιότητας πόλεις Ελύμνιον – Οροβίαι – Αιγαί.

  Φωτογραφία

  Άγιος Ιωάννης Ρώσος

  Φωτογραφία

  Μουσείο Απολιθωμένων Κερασιάς

  Φωτογραφία

  Οι καταρράκτες του Δρυμώνα

  Φωτογραφία

  Μονή Οσίου Δαυίδ

  Φωτογραφία

  Το φαράγγι της Μπουλοβίναινας

  Το θρυλικό φαράγγι της Μπουλοβίναινας είναι ένα μικρό αλλά εντυπωσιακό φαράγγι, κρυμμένο καλά στα πυκνά δάση της βόρειας Εύβοιας.

  Η ιστορία αναφέρει ότι κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, σε μια σπηλιά στο φαράγγι, κρύβονταν από τους Τούρκους γύρω στα 40 άτομα, ανάμεσά τους και η Μπουλοβίναινα. η οποία για κάποιο λόγο βγήκε έξω από το φαράγγι, και καθώς γύριζε, την εντόπισαν οι Τούρκοι. Για να μην πέσει στα χέρια τους, αλλά και για να μην προδώσει το κρησφύγετο, η Μπολοβίναινα έπεσε στο φαράγγι το οποίο από τότε πήρε το όνομά της.

  Βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του Ξηρού όρους και το μήκος του φτάνει περίπου τα 1.400 μέτρα. Από το φαράγγι περνάει ο βασικός παραπόταμος του ποταμού Νηλέα. Το ποτάμι με κατεύθυνση από βορρά προς νότο συνεχίζει και μετά από αρκετά χιλιόμετρα στρίβει προς τα ανατολικά και συναντάει τον ποταμό Κηρέα, λίγο πριν τα νερά τους εκβάλλουν στο Αιγαίο στο ύψος του οικισμού της Κρύας Βρύσης. Είναι γνωστό και ως «Το φαράγγι του Αράπη», αλλά και ως «φαράγγι του Νηλέα», λόγω του ποταμού που κυλάει μέσα του. Συνήθως, η διάσχισή του γίνεται από την εντυπωσιακή είσοδο στα νότια, μέχρι τη γέφυρα των Αμελάντων προς τα βόρεια, ενώ η καλύτερη εποχή να το διασχίσει κανείς είναι από τον Απρίλιο μέχρι και το καλοκαίρι καθώς σε πολλά σημεία θα πρέπει να βουτήξει κανείς στα νερά του για να προχωρήσει στην πορεία του. Η είσοδος του φαραγγιού είναι εντυπωσιακή καθώς στο σημείο αυτό το φαράγγι είναι πολύ στενό και το ύψος του φτάνει τα 80 μέτρα. Κάθετα βράχια, μικρές λίμνες, ορμητικά νερά, μπαλώματα από χορτολίβαδα και ένα πυκνό παρόχθιο δάσος κρατάνε μέσα τους έναν μικρό πλούτο άγριας ζωής.

  Φωτογραφία

  Πύργος Δροσίνη

  Ο Πύργος Δροσίνη, στις Γούβες, είναι κτισμένος πάνω σε βράχο και δεσπόζει της περιοχής. Είναι διώροφο κτίσμα 100τ.μ. με πέτρινους τοίχους πλάτους ενός μέτρου. Είναι οθωμανικής αρχιτεκτονικής και ιδιαίτερα σημαντικό κτίσμα για την περιοχή.

  Πρόκειται για ένα τούρκικο διώροφο πυργόσπιτο, με δύο κυλινδρικές πυργοειδείς προεκτάσεις, που δημιουργούν ένα μοναδικής αισθητικής σύνολο. Ένα από τα σπίτια στα οποία έζησε στην ταξιδεμένη του ζωή ο ποιητής.

  Κτίσθηκε στα πρώτα χρόνια του 19oυ αιώνα από τον τότε τούρκο ιδιοκτήτη του, Ιμπραήμ- Αγά. Μετά το 1821 πουλήθηκε στους αδελφούς Δρόσους (θείους της γυναίκας του Χ. Δροσίνη) μαζί με τα κτήματα. Το 1831, ο Πύργος έρχεται ως προίκα στην δικαιοδοσία του Χρήστου Δροσίνη, πατέρα του Γεωργίου Δροσίνη. Μετά το 1882, η ιδιοκτησία του τσιφλικιού πέρασε στους κατοίκους-ακτήμονες της περιοχής και, την ίδια πάνω-κάτω εποχή, ο πύργος περιήλθε στην ιδιοκτησία του ιερέα του χωριού Σταύρου Παπαϊωάννου και έπειτα στους απογόνους του. Τέλος μεταβιβάστηκε στην τότε Κοινότητα Γουβών. Το κτίριο αναστηλώθηκε μετά από έγκριση της μελέτης από την 1η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων από την Κοινότητα Γουβών και το 1977 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο μνημείο.

  Όπως φαίνεται από μεταγενέστερα γραπτά του, ο ποιητής πρέπει να πέρασε αρκετά καλοκαίρια στον πύργο των Γουβών μεταξύ 1876 και 1882, συντροφιά με τον πατέρα του. Το μέρος τον ενέπνευσε και έγραψε πολλά έργα. Η "Έρση" (μυθιστόρημα) και το "Μοιρολόι της Όμορφης" (ελεγείο) αναφέρονται στις Γούβες. Σήμερα ανήκει στο Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού, ανακαινίστηκε και λειτουργεί ως μουσείο, στεγάζοντας μια ενδιαφέρουσα λαογραφική συλλογή.

  Φωτογραφία

  Παναγία Ντινιούς

  Φωτογραφία

  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Ιστιαίας

  Φωτογραφία